Klanten geven ons: 8.5
050 - 36 000 60 |

Rijden vanaf 16 jaar bij auto rijschool 1-2 Drive

Vanaf 1 November 2011 kun je bij Autorijschool 1-2 Drive beginnen met lessen als je 16,5 jaar bent. De Tweede Kamer is woensdag 29 juni 2011 akkoord gegaan met het experiment 2toDrive. En vanaf donderdag 13 oktober jl. is het officieel. Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jou zelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen. Alleen jongeren die op of na 1 november a.s. 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18e mag je het praktijkexamen afleggen.

Doordat jongeren eerder beginnen met lessen hebben ze meer rijervaring als ze alleen de weg op gaan. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kan begeleid rijden zestien verkeersdoden en vele ongelukken per jaar voorkomen.

Hoe werkt het?

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen;
  • Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen;
  • Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
  • Heb je het rijbewijs gehaald? Dan moet je tot je 18e in de auto rijden samen met je coach;
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op; 

Begeleiderspas

Jongeren moeten hun begeleiderspas aanvragen voordat ze hun rijbewijs kunnen aanvragen op het gemeentehuis nadat ze geslaagd zijn voor het praktijkexamen. Dus wil je niet voor verrassingen komen te staan vraag dan een maand voor je praktijk examen je begeleiderspas aan. Dit omdat het aanvragen van een begeleiderspas ongeveer 10 werkdagen duurt.

Procedure

De procedure rondom de begeleiderspas is als volgt:

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar hun begeleiderspas aanvragen.
Jongeren benaderen hiervoor eerst potentiële coaches met de vraag of ze willen coachen in het kader van 2toDrive. Jongeren kunnen minimaal één en maximaal vijf coaches op hun begeleiderspas zetten.
De coaches melden zich eerst digitaal aan via www.2toDrive.nl, ze worden hier geregistreerd bij de RDW. De RDW checkt of alle coaches aan de eisen van een 2toDrive coach voldoet, bijvoorbeeld dat de coach minimaal 27 jaar oud moet zijn en minimaal vijf jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs. Het digitaal aanmelden gaat via DigiD. Heeft een coach geen DigiD account, dan kan het schriftelijke aanmeldformulier van de 2toDrive website worden gedownload.
Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat alle coaches geregistreerd zijn. Als een coach niet aan de eisen voldoet, krijgt deze er persoonlijk bericht over.
Nu kan de jongere zijn/haar begeleiderspas digitaal aanvragen via www.2toDrive.nl, hij/zij selecteert in het systeem de coaches. Het aanvragen van de begeleiderspas kost eenmalig €35,-. Als jongeren al een begeleiderspas hebben en ze willen later nieuwe coaches toevoegen, moeten ze een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Het aanvragen van de begeleiderspas gaat via DigiD. Wanneer de jonge bestuurder geen DigiD account heeft, kan de aanvraag schriftelijk worden gedaan. Het schriftelijke aanvraagformulier kan van de 2toDrive website worden gedownload.
Na het aanvragen duurt het ongeveer tien werkdagen voordat de jongere de begeleiderspas in huis heeft.

Gemeente

Naast dat jongeren zeggen dat ze niet goed geïnstrueerd zijn door hun rijschool, komen ze ook nog wel eens voor verrassingen te staan bij de gemeente wanneer ze hun rijbewijs aan komen vragen. Bij de gemeentes werken ze met een digitaal systeem waarin ze kunnen zien of de jongere zijn/haar begeleiderspas al heeft aangevraagd. Wanneer jongeren hun begeleiderspas al hebben aangevraagd en deze aanvraag is goedgekeurd door de RDW, is dit voldoende bewijs voor de gemeente om het rijbewijs aan te vragen voor de 17-jarige.

Blijkbaar is niet iedere gemeente bekend met 2toDrive of niet voldoende bekend met het digitale systeem. Jongeren worden bij sommige gemeentes weer terug naar huis gestuurd omdat ze nog geen 18 jaar oud zijn

Voor vragen, aanmeldingen en of informatie kunt u contact opnemen met 050 - 36000 60.

 

Informatie aanvragen

Waarom 1-2 Drive?

>> GEEN WACHTRIJEN, DUS METEEN LESSEN
>> ALTIJD DEZELFDE RIJINSTRUCTEUR
>> ALTIJD LES PER 1,5 UUR

Bij 1-2-Drive slaag je zeker!